De fullstack aanpak van Internet of Water Flanders: een voorsprong van bij de start

Imec staat in voor de ontwikkeling van de IoT-sensoren van Internet of Water Flanders. Ook zorgt het voor ondersteuning op vlak van IoT-gateways en voor de datacloud en de datamodellen. De opvolging en coördinatie van het project is in handen van Koen Triangle van Imec City of Things. Hij maakt een inschatting van de innovatieve waarde en kracht van Internet of Water Flanders in een internationale context.

Koen Triangle (imec City of Things): “Het aantal sensoren en de oppervlakte die het meetnetwerk bestrijkt, maakt van Internet of Water Flanders iets unieks, ook op internationaal vlak.

Maar er is meer: in dit project wordt het geheel aan technologieën, datastandaarden en applicaties, de zogenaamde IoT-stack, en alle communicatiestappen ertussen, zo gedefinieerd dat het een uniforme ontsluiting van de sensordata garandeert. Ook dat is uniek. Dat zal ervoor zorgen dat de data gemakkelijker te ontsluiten zijn door tal van spelers en dat de Internet of Water Flanders data ook beter en makkelijker aangevuld en verrijkt kunnen worden met andere data uit diverse bronnen. Dat zal op langere termijn veel afstemmingsproblemen voorkomen.

Let wel: we creëren een wereld waarin iedereen zijn eigen platform behoudt, maar waarbij data wel doorgestuurd worden naar een omgeving waar ze raadpleegbaar en bruikbaar zijn voor de andere partners.”

“Wij werken grotendeels met opensourcetechnologie voor de data die we genereren. Het is dus perfect mogelijk om ze door alle mogelijke externe partijen te laten gebruiken. Maar welke data ze beschikbaar stellen, blijft natuurlijk de keuze van de partners van Internet of Water Flanders.”